Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny - niezależnie od regionu, w całej Polsce na Wielkanoc przygotowuje się tradycyjny barszcz. Różnica polegać może na tym, że jest to żurek lub barszcz biały. W centralnej i wschodniej Polsce jada się barszcz biały, natomiast żurek popularny jest raczej na południu i na zachodzie kraju.
/ 26.03.2010 12:03

Mało kto dziś potrafi powiedzieć, jaka zachodzi między nimi różnica. Otóż przyjmuje się, ze żur jest bardziej kwaśny. Nazwę tę zwykło się stosować tylko do zupy gotowanej właśnie na święta, natomiast barszcz biały wymaga białej kiełbasy. Zdaniem niektórych żurek przygotowuje się na zakwasie z mąki żytniej, zaś barszcz biały na zakwasie z mąki pszennej. To właśnie zakwas z mąki daje żurkowi kwaskowaty smak.

Na to, na jaki barszcz zdecydujemy się przygotowując wielkanocne potrawy, ma rzecz jasna wpływ nie tylko to, z jakiej części Polski pochodzimy, ale przede wszystkim tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie w naszych domach. Żur z „prawdziwego zdarzenia” powinien być przygotowany na zakwasie – warto zrobić go samodzielnie, nie wyręczając się tym z torebki.

Polecamy także: Co oznacza pogrzeb żuru i śledzia?

Oto przepis na wykonanie takiego zakwasu:

Składniki:

  • 1 kg i 300 g mąki żytniej razowej
  • 3,5 litra wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • ½ kromki razowego chleba

Sposób przygotowania:

Wodę przegotować i przestudzić aż będzie letnia. W kamionkowym garnku zmieszać mąkę z wodą, przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać chlebek, liść laurowy. Odstawić na kilka dni. Po ukwaszeniu przelać do butelek i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Zobacz także: Prawdziwy żurek - tylko na zakwasie!

Przepis na klasyczny żur wielkanocny:

Składniki:

  • 0,5 litra zakwasu
  • 1,5 l wywaru z mięsa i warzyw
  • kilka kawałków wędzonego boczku
  • kilka kawałków szynki
  • małe pętko białej kiełbasy
  • 3 liście laurowe
  • 1 cebula
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • 2 suszone grzyby
  • 2 łyżki stołowe chrzanu
  • łyżka mąki pszennej
  • 3 łyżki śmietany
  • ugotowane i potłuczone ziemniaki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Zagotować wywar. Wrzucić mięso. Dodać przyprawy, pokrojoną drobno cebulę, grzyby oraz mąkę wymieszaną ze śmietaną i zakwasem. Gotować, aż zupa zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i chrzanem. Podawać z ugotowanymi, pokrojonymi w ćwiartki jajkami oraz potłuczonymi ziemniakami.

Polecamy: Sposób na białą kiełbasę

Taka wersja wielkanocnego żurku jest na pewno smaczna, jednak dosyć tłusta. Propozycją dla tych, którzy liczą kalorie lub chcą zostawić miejsce na inne równie wyśmienite świąteczne dania, niech będzie Żurek po tajsku:

Żurek po tajsku

Składniki:

  • 0,5 litra zakwasu na żurek
  • 2 łodygi trawy cytrynowej
  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • kilka jajek przepiórczych ugotowanych na twardo
  • szklanka śmietany lub kremu kokosowego
  • szczypta imbiru
  • kolendra i płatki chili

Sposób przygotowania:
Zagotować bulion, dodać zakwas oraz posiekaną trawę cytrynową. Zabielić kremem kokosowym (albo śmietaną), przyprawić imbirem. Podawać z jajkami, posypać kolendrą i płatkami chili.

Polecamy: Wielkanocny makowiec kiedyś i dziś

Jeszcze jedna propozycja to przepis na żur z chrzanem na wędzonce:

Składniki:
Zakwas:

  • 200 g mąki razowej
  • 1 litr wody
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka chleba razowego

Żur:

  • 0,5 kg różnych wędlin
  • 2 litry wywaru z w/w wędlin
  • 0,5 litra zakwasu
  • 5 ząbków czosnku
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki świeżego startego chrzanu

Sposób przygotowania:
Mąkę wsypać do garnka, dodać roztarty czosnek i skórkę z chleba. Zalać wodą, zamieszać. Gotować pod przykryciem z płótna. Odstawić w ciepłe miejsce aż się zakisi (ok. 3 dni). Wędliny pokroić w paseczki, zalać wodą, dodać zakwas i chrzan. Czosnek rozetrzeć z solą i dodać do zupy. Wsypać pozostałe przyprawy, zagotować.

Zobacz inne przepisy wielkanocne: Biała kiełbasa z pieca, Jaja przepiórcze na czerwonoBiały żur, Żur małopolski.