Żurek staropolski z kiełbasą

Tradycyjny, aromatyczny - po prostu pyszny.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Żurek staropolski z kiełbasą
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • żurek (najlepiej w butelce 0,5 l)
  • 4 ząbki czosnku
  • 5 średnich ziemniaków
  • 2 małe pętka kiełbasy (np. zwyczajna, śląska)
  • 1-2 łyżeczki majeranku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki liścia laurowego
  • pieprz
  • sól
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na żurek staropolski!

  1. Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż rozdrobniony czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę.
  2. W dużym garnku gotuj ziemniaki pokrojone w kostkę.
  3. Po 10 minutach gotowania dodaj do nich podsmażoną kiełbasę z czosnkiem, liście laurowe, ziele angielskie.
  4. Kiedy ziemniaki są już miękkie, wlej żurek.
  5. Przypraw majerankiem, pieprzem i solą.

Sprawdź inne przepisy na żurek:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/2 lata temu
supcio