Żurek na maślance - przepis idealny na Wielkanoc

Żurek na maślance wzbogać dodatkiem boczku i białej kiełbasy, a także chrzanu i śmietanki. Ta kombinacja smaków to wielkanocny klasyk.
Weronika Kwaśniak / 22.02.2021 06:54
DRUKUJ PRZEPIS
Żurek na maślance - przepis idealny na Wielkanoc Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 białe kiełbaski,
  • 10 dag wędzonego boczku,
  • główka czosnku,
  • 1/2 szklanki zakwasu na żurek,  
  • tarty chrzan,
  • 1 l maślanki,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • listek laurowy,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.
Przygotowanie:

Żurek na maślance różni się nieco smakiem od tego klasycznego - jego nut smakowych nie ma sensu jednak opisywać, lepiej je po prostu przetestować. Głębię smaku zapewnia nie tylko dodatek maślanki i chrzanu, ale również podpieczony czosnek.

  1. Czosnek ułóż na blaszce, polej olejem i upiecz do miękkości w temperaturze 180°C.
  2. Maślankę wlej do rondla, zagotuj.
  3. Odcedź ściętą część, serwatkę przelej do garnka, wlej szklankę wody.
  4. Włóż do maślanki białe kiełbaski i boczek, dodaj liść laurowy, przykryj i gotuj przez około 25 minut.
  5. Kiełbasę wyjmij, pokrój i podsmaż na oleju.
  6. Do wywaru dodaj rozgnieciony czosnek.
  7. Wsyp majeranek.
  8. Wlej zakwas na żurek, zagotuj.
  9. Dopraw żurek na maślance pieprzem i ewentualnie solą.
  10. Dodaj łyżkę chrzanu.
  11. Wlej śmietanę.
  12. Żurek na maślance rozlej do miseczek, obłóż plasterkami kiełbasy, ewentualnie kawałkami jajka na twardo.

Treść artykułu pierwotnie została opublikowana 16.03.2016 na zlecenie Edipresse

Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc:
Jajka przepiórcze - najlepsze przepisy na Wielkanoc
Babka drożdżowa - łatwy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane smażone - przepis
Pasztet z jajek - przepis na pasztet jajeczny

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA