Żurek na maślance

Z kiełbasą i wędzonym boczkiem!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Żurek na maślance
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 białe kiełbaski
  • 10 dag wędzonego boczku
  • główka czosnku
  • 1/2 szklanki zakwasu na żurek  
  • tarty chrzan
  • 1 l maślanki
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%
  • listek laurowy
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • olej
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na żurek na maślance!

  1. Czosnek ułóż na blasze, polej olejem i upiecz do miękkości w temperaturze 180°C.
  2. Maślankę wlej do rondla, zagotuj.
  3. Odcedź ściętą część, serwatkę przelej do garnka, wlej szklankę wody.
  4. Włóż do niej kiełbaski i boczek, dodaj liść laurowy, przykryj i gotuj 25 minut.
  5. Kiełbasę wyjmij, pokrój i podsmaż na oleju.
  6. Do wywaru dodaj rozgnieciony czosnek.
  7. Wsyp majeranek.
  8. Wlej zakwas, zagotuj.
  9. Dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
  10. Dodaj łyżkę chrzanu.
  11. Wlej śmietanę.
  12. Żurek rozlej do miseczek, obłóż plasterkami kiełbasy, ewentualnie kawałkami jajka na twardo.

Zobacz więcej wielkanocnych przepisów:

Pasztet z żurawiną - przepis
Biała kiełbasa domowa - krok po kroku
Jajka wielkanocne - 19 pomysłów
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Pasztet jajeczny - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)