Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 25 min
Składniki:
-
4 średnie cebule
-
3 ząbki czosnku
-
po 2 pęczki natki, koperku
-
po 1 pęczku kolendry i oregano
-
1 litr bulionu z kury
-
6 łyżek masła
-
4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
-
sól, pieprz świeżo zmielony
Przygotowanie:
-
Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę z czosnkiem i trochę podduś (nie wolno zarumienić).
-
Wlej połowę bulionu, zagotuj. Dodaj posiekane zioła. Gotuj 3 minuty. Zmiksuj.
-
Resztę bulionu wymieszaj z mąką i wlej do zupy. Zamieszaj i zagotuj.
-
Dopraw do smaku sporą ilością pieprzu i ewentualnie szczyptą soli.
DRUKUJ PRZEPIS