Ziemniaczki Dauphine - przepis

Można je nazwać ziemniaczanymi ptysiami. Są bardzo smaczne i stanowią świetny dodatek do mięs pieczonych i smażonych Zobacz, jak je przygotować!
/ 28.03.2013 04:09
DRUKUJ PRZEPIS
Ziemniaczki Dauphine - przepis fot. STOCKFOOD/FREE
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • sól
  • gałka muszkatołowa
  • woda
  • 10 dag masła
  • sól
  • 4 jajka
Przygotowanie:
  1. Kilogram ziemniaków obierz i ugotuj. Po odcedzeniu i odparowaniu utłucz je lub przepuść przez praskę. Dopraw solą i odrobiną startej gałki muszkatołowej.
  2. W garnku zagotuj szklankę wody z 10 dag masła i szczyptą soli. Zestaw z ognia, wsyp szklankę mąki, wymieszaj. Mieszając, podgrzewaj do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek naczynia. Wtedy zdejmij je z ognia i ostudź. Zmiksuj z dodawanymi kolejno 4 jajkami.
  3. Ciasto wymieszaj z ziemniakami. Z masy formuj w dłoniach nieduże kulki, obtaczaj je w mące, kładź na dużą ilość średnio rozgrzanego oleju i smaż na złoty kolor. Usmażone osącz z nadmiaru tłuszczu, kładąc na papierowych ręcznikach.
DRUKUJ PRZEPIS