Wieniec z owocami - przepis na deser z ciasta parzonego

Pokochasz smak pysznego deseru z ciasta parzonego i owoców!
/ 24.01.2013 06:19
DRUKUJ PRZEPIS
Wieniec z owocami - przepis na deser z ciasta parzonego Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 400 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 15 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 400 ml wody
  • 5 jajek
  • 15 dag orzechów włoskich lub laskowych
  • cukier puder do posypania
  • sól

Krem:

  • 600 ml kremówki
  • 4 łyżki cukru pudru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 20 dag owoców (np. rozmrożonych i osączonych truskawek, brzoskwiń z puszki)
Przygotowanie:
  1. Masło roztop w garnku, wlej 400 ml wody, zagotuj. Zdejmij z ognia, wsyp od razu całą mąkę i dokładnie wymieszaj, tak by nie powstały grudki. Dodaj szczyptę soli. Ostudź. Do schłodzonej masy dodawaj pojedynczo jajka, zmiksuj. Wrzuć drobno posiekane orzechy i wymieszaj. Przełóż masę do szprycy cukierniczej i wyciśnij na wyłożonej pergaminem tortownicy pierścień. Piecz około 25 minut w temperaturze 200 stopni, aż ciasto będzie rumiane. Ostudź.
  2. Schłodzoną kremówkę ubij z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Ciasto parzone przekrój w poprzek na pół. Dolną część wypełnij kremem i pokrojonymi owocami, przykryj górną częścią. Schłodź. Oprósz cukrem pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS