Wielkanocne szaszłyki z jajkami

Z szynką, oliwkami i pomidorkami koktajlowymi - efektowne i nietypowe danie na Wielkanoc!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Wielkanocne szaszłyki z jajkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 16 jajek przepiórczych
  • 8 plasterków suszonej szynki
  • 8 oliwek
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 4 marynowane cebulki
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • oliwa, najlepiej bazyliowa
  • mielony pieprz
  • ulubione kiełki (np. słonecznika, rzodkiewki)
  • listki sałaty
Wielkanocne jajka z awokado i pistacjami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na wielkanocne szaszłyki z jajkami!

  1. Jajka przepiórcze ugotuj na twardo (około 5 minut), po czym ostudź i obierz.
  2. Przygotuj 8 patyczków na szaszłyki.
  3. Na każdy patyczek nadziej 2 jajka przepiórcze, przekładając je zwiniętymi w ruloniki plasterkami suszonej szynki, pomidorkami koktajlowymi, czarnymi lub zielonymi oliwkami i marynowaną cebulką. Co jakiś czas przeplataj składniki liśćmi natki.
  4. Szaszłyki ułóż na talerzach wyłożonych kiełkami i liśćmi sałaty.
  5. Polej odrobiną oliwy bazyliowej i oprósz pieprzem.
  6. Uwaga: suszoną szynkę można zastąpić np. cieniutkimi plastrami polędwicy sopockiej.

Zobacz inne wielkanocne przepisy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)