Wielkanocne babki ponczowe

Z kremem cytrynowym i rodzynkami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Wielkanocne babki ponczowe
serwis prasowy Lidl
Liczba porcji: 5
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
Ciasto:
  • 25 g drożdży
  • 50 ml ciepłego mleka 3,2%
  • 350 g mąki pszennej tortowej (oraz niewielka ilość do oprószenia foremek)
  • 20 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 4 jajka
  • 120 g margaryny (oraz niewielka ilość do wysmarowania foremek)
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 50 g namoczonych rodzynek (posiekanych)
  • szczypta soli
  • dżem (najlepiej brzoskwiniowy)
Poncz:
  • 300 ml wody
  • 200 g cukru
  • 300 ml białego wina wytrawnego
  • otarta skórka z 1 cytryny
Krem cytrynowy typu lemon curd:
  • 2 jajka
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 65 g cukru
  • 45 g miękkiego masła
  • otarta skórka z 1/2 limonki
Dekoracja:
  • owoce - świeże lub mrożone, np. wiśnie, maliny, truskawki
Babka czekoladowo-kawowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babkę ponczową!

Przygotowanie ciasta:

  1. Do miski przesiej mąkę, w mące zrób wgłębienie.
  2. Drożdże utrzyj z cukrem.
  3. Do zagłębienia w mące wlej mleko i dodaj utarte drożdże z cukrem, delikatnie wymieszaj, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia.
  4. Margarynę podgrzej do momentu rozpuszczenia i zostaw do ostygnięcia.
  5. Jajka ubij i przełóż je do naczynia z rozczynem.
  6. Dodaj szczyptę soli oraz cukier wanilinowy.
  7. Wyrób ciasto.
  8. Gdy składniki się połączą, dodaj do nich rozpuszczoną margarynę, otartą skórkę z cytryny i namoczone rodzynki.
  9. Ponownie wyrób ciasto.
  10. Następnie odstaw je do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość).
  11. Wyrośnięte ciasto przełóż do wysmarowanych margaryną i obsypanych mąką foremek do małych babek (najlepsze będą te o średnicy 8-9 cm i wysokości 6 cm).
  12. Piecz w temperaturze 180 C (termoobieg) lub 190-200 C (bez termooobiegu) mniej więcej przez 18-25 minut, do uzyskania złotego koloru. Wystudź.

Przygotowanie ponczu:

  1. Wszystkie składniki na poncz zagotuj.
  2. Następnie wystudź do temperatury około 40 C.
  3. W przestudzonym ponczu zanurz upieczone babki, tak długo, aż całe nasiąkną.
  4. Babki pozostaw, aż ociekną.
  5. Następnie zagotuj dżem i posmaruj nim babki.

Przygotowanie kremu cytrynowego:

  1. W misce, którą można umieścić w w garnku, ubij jajka z cukrem.
  2. Następnie włóż miskę do garnka, tak aby móc gotować na parze. Podgrzewaj na niewielkim ogniu, cały czas mieszając.
  3. Gdy cukier się rozpuści, dodaj skórkę z limonki i dolej sok z cytryny.
  4. Cały czas energicznie mieszając (najlepiej rózgą cukierniczą), doprowadź krem do zgęstnienia.
  5. Po zgęstnieniu dodaj miękkie masło.
  6. Miskę zdejmij z garnka i mieszaj do momentu całkowitego roztopienia się masła.
  7. Krem ostudź, następnie wstaw do lodówki.
  8. Babki ponczowe ozdabiaj kremem za pomocą szprycy i dekoruj owocami.
Przepis Pawła Małeckiego z książki "Cukiernia Lidla"

Zobacz inne przepisy wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
Wczoraj znalazłam przepis na dietetyczne babeczki wielkanocne na profilu detocell academy i chyba zaraz się za nie zabiorę! :)