Wielkanocna tarta cytrynowa

Czy wy też uwielbiacie tarty?

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Wielkanocna tarta cytrynowa
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 7 dag masła
  • 2 jajka
  • 4 dag cukru
  • 2 dag cukru waniliowego
Krem:
  • 8 dag kremówki 36%
  • 15 dag cukru
  • skórka z 1/2 cytryny
  • sok z cytryny
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
Beza:
  • 3 białka
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 10 dag cukru pudru
Pomarańczowy mazurek - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na tartę cytrynową!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, schłodź, po czym rozwałkuj i wylep nim okrągłą formę o średnicy 18 cm.
  2. Piecz około 35 minut w temperaturze 180°C.
  3. W tym czasie wymieszaj w rondlu śmietanę, cukier i mąkę.
  4. Gotuj 5 minut, dodaj sok z cytryny, gotuj 10 minut, mieszając.
  5. Pod koniec zmniejsz maksymalnie ogień, dodaj skórkę z cytryny i ucieraj około 5 minut.
  6. Na bezę białka ubij z sokiem z cytryny, dodaj cukier, ponownie ubij.
  7. Krem nałóż na spód z ciasta.
  8. Obłóż bezą, piecz 15 minut w temperaturze 190°C.

Zobacz też przepisy na mazurki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)