Wielkanocna sałata z botwinką Magdy Gessler

Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na wielkanocną sałatkę z botwinką! Zobacz!

DRUKUJ PRZEPIS
Wielkanocna sałata z botwinką Magdy Gessler
StockFood/Free
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • roszponka, rukiew widna, rzeżucha: po 200 g
  • 
botwinka z buraczkami czerwona i żółta: pęczek

  • 300 g koziego twarogu
  • 200 g orzechów włoskich lub pecan
  • 200 g 
cukru brązowego
  • 150 ml
 oliwy z oliwek
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 
1 żółtko 

  • 1 ząbek czosnku
  • 
1 łyżeczka miodu gryczanego
  • 
1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 
sól, pieprz do smaku

Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

  1. Oczyść i pokrój botwinkę. Młode buraczki umyj i obgotuj w posolonym wrzątku (2 minuty). Przekrój na połówki. Sałaty umyj osusz.
  2. Na patelni rozpuść cukier, podsmaż w nim orzechy, aż cukier się skarmelizuje i oblepi orzechy. Wymieszaj sałaty z botwinką i buraczkami. 

  3. Przygotuj sos: ubij żółtko z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i solą. Dodaj oliwę, cały czas ubijając trzepaczką, na końcu wlej ocet. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

  4. Tuż przed podaniem wymieszaj sałatę z sosem, posyp pokruszonym serem i posyp uprażonymi orzechami.

Więcej wielkanocnych przepisów
Magdy Gessler dla Polki.pl


Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)