Wielkanocna przekąska ze śledziami

Wygląda bardzo estetycznie!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Wielkanocna przekąska ze śledziami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 płatów śledzi solonych
  • 8 łyżek oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • 15 dag mrożonego zielonego groszku
  • sól
  • cukier

Sos:

  • 3/4 szklanki majonezu
  • 3/4 gęstego jogurtu
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • szczypiorek
  • sok z cytryny
  • cukier puder
  • pieprz
Śledzie z korzennym aromatem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na przekąskę ze śledziami!

  1. Śledzie wymocz, osusz.
  2. Pokrój w paski, wymieszaj z oliwą i sokiem z cytryny, odstaw do lodówki. 
  3. Groszek obgotuj w posolonej i osłodzonej wodzie, odcedź, wystudź.
  4. Majonez wymieszaj z jogurtem, musztardą i szczypiorkiem, dopraw.
  5. Warstwy groszku, śledzi i sosu układaj np. w kieliszkach lub szklaneczkach.

Zobacz też kilka przepisów na mazurki:

Mazurek kajmakowy na waflach - przepis
Mazurek marcepanowy - przepis
Mazurek z herbatą - przepis
Mazurek pomarańczowy - przepis Magdy Gessler

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)