Wielkanocna galareta z jajami przepiórczymi

Efektowna przekąska z groszkiem zielonym, kukurydzą i marchewką!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Wielkanocna galareta z jajami przepiórczymi
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 l rosołu
  • 7 łyżek żelatyny
  • puszka groszku konserwowego
  • 6 ugotowanych jajek przepiórczych
  • ugotowana marchewka z rosołu
  • 25 dag mięsa drobiowego z rosołu
  • puszka kukurydzy
  • sól
  • pieprz
Wielkanocne jajka z awokado i pistacjami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na galaretę z jajek!

  1. Gorący rosół przecedź przez sitko wyłożone gazą, dopraw solą i pieprzem.
  2. Wsyp żelatynę, mieszaj do rozpuszczenia, wystudź.
  3. Niedużą, podłużną formę wyłóż folią spożywczą.
  4. Na dno wysyp odsączony groszek, równomiernie go rozprowadź.
  5. Zalej go tężejącą galaretą, wstaw do lodówki, by zastygła.
  6. Na zastudzonej warstwie galarety ułóż przepiórcze jajka, posyp je pokrojoną w kostkę marchewką.
  7. Zalej porcją galarety, zastudź.
  8. Mięso z rosołu pokrój w kostkę, ułóż na galarecie, zalej kolejną porcją, zastudź.
  9. Na wierzch wysyp odsączoną kukurydzę.
  10. Zalej resztą rosołu z żelatyną, wstaw do lodówki, dobrze schłodź.
  11. Na końcu wyłóż kukurydzę i zalej resztą galarety.
  12. Wstaw do lodówki.

Zobacz inne przepisy wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)