Wielkanocna babka pomarańczowo-kokosowa

Babki piaskowe, drożdżowe, babki z dwudziestu jaj, muślinowe czy z rodzynkami - to najpopularniejsze wielkanocne baby. Czasem przemycimy pomarańczę w formie startej skórki pomarańczowej, ale sok z pomarańczy, likier i wiórki kokosowe? Spróbuj - kokos i pomarańcza w babce wielkanocnej to ciekawy duet.
/ 11.03.2013 14:01

Babka wielkanocna

Egzotyczna babka pomarańczowo-kokosowa

Składniki

  • 125 g mąki pszennej
  • 125 g mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
  • 1 łyżka likieru pomarańczowego
  • 1 łyżka likieru kokosowego
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 3 łyżeczki wiórków kokosowych

Zobacz także: Co wiesz o wielkanocnym mazurku?

Przygotowanie

Rozpuszczamy i studzimy masło. Jajka ucieramy z cukrem. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej białą czekoladę, lekko wystudzamy i bardzo powoli, energicznie mieszając, dodajemy do miski. W osobnym naczyniu mieszamy wszystkie rodzaje mąki oraz proszek do pieczenia. Do powstałej masy jajecznej dodajemy mąkę, sok pomarańczowy,  likier pomarańczowy oraz kokosowy, wiórki. Na koniec dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy do wysmarowanej masłem i wyspanej wiórkami kokosowymi formy. Pieczemy w temperaturze 180 °C przez ok. 50 minut. Gotowe ciasto dekorujemy plasterkami pomarańczy oraz rozpuszczoną białą czekoladą.

Zobacz także: Jak przeżyć Wielki Piątek?