Babka muślinowa - przepis składniki i przygotowanie

Jest naprawdę apetyczna!
Weronika Kwaśniak / 17.03.2016 07:01
DRUKUJ PRZEPIS
Babka muślinowa - przepis składniki i przygotowanie Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2,5 dag drożdży
  • 50 ml mleka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag mąki tortowej
  • 9 żółtek
  • 5 dag masła
  • szczypta soli
  • masło i mąka do formy
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Zobacz przepis na babkę muślinową!

  1. Drożdże wkrusz do letniego mleka.
  2. Rozmieszaj z łyżeczką cukru i łyżką mąki.
  3. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  4. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem na puszysty krem.
  5. Dodaj rozczyn, przesianą mąkę i sól, miksuj około 15 minut.
  6. Masło stop, przestudź, wlej do ciasta, miksuj około 10 minut.
  7. Przykryj folią spożywczą, odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  8. Formę na babę wysmaruj masłem, wysyp mąką.
  9. Przelej do niej ciasto.
  10. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia.
  11. Piekarnik rozgrzej do 175°C.
  12. Wstaw do niego formę z ciastem, piecz około 30 minut do suchego patyczka.
  13. Przestudzone ciasto wyjmij na kratkę, wystudź.
  14. Oprósz cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów na babki:

Babka jogurtowa - przepis
Babka królewska - przepis
Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Babka migdałowa - przepis

DRUKUJ PRZEPIS