Wielkanocna babka maślano-czekoladowa

Pyszna - z dodatkiem białej czekolady!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Wielkanocna babka maślano-czekoladowa
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 25 dag cukru
  • 2 jajka
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 15 białej czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • miąższ z laski wanilii
Babka czekoladowo-kawowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na babkę maślaną!

  1. Mleko, czekoladę, masło, miąższ wanilii przełóż do garnuszka.
  2. Podgrzewaj, aż składniki się połączą.
  3. Mąkę przesiej z proszkiem i sodą.
  4. Dodaj cukier.
  5. Wlej rozpuszczone składniki oraz rozmącone jajka.
  6. Szybko zmiksuj.
  7. Przelej do foremki silikonowej i piecz w 160 stopniach przez 50 minut.
  8. Następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 20 minut do suchego patyczka.
  9. Upieczone ciasto wyjmij na deskę, ostudź przed podaniem.

Sprawdź inne przepisy na ciasta wielkanocne!

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/2 lata temu
sessi co kogo obchodzi przepis twojej babci na babkę maślaną??
/2 lata temu
moja babcia ma super przepis na babkę maślaną:)