Wielkanocna babka drożdżowa z kremem

Puszysta i oblana pysznym kremem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Wielkanocna babka drożdżowa z kremem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 2 dag świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 4 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • otarta skórka z cytryny lub limonki
  • 3/4 kostki masła (15 dag)
  • 5 dag rodzynek
Kremik:
  • 25 dag serka mascarpone
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
Babka czekoladowo-kawowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź łatwy przepis na babkę drożdżową z kremem!

  1. Mąkę przesiej do miski.
  2. Drożdże wymieszaj z mlekiem, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  3. Jajka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową.
  4. Masło rozpuść i przestudź.
  5. Do mąki wlej drożdże, masę cukrowo jajeczną.
  6. Cały czas miksując, wlewaj partiami masło. 
  7. Wsyp sparzone i osączone rodzynki. Wymieszaj.
  8. Ciasto przykryj folią spożywczą i odstaw na 40 minut.
  9. Sporą foremkę na babkę wysmaruj masłem, wysyp mąką, nałóż ciasto, przykryj i raz jeszcze odstaw na 30-40 minut.
  10. Piecz około 35-40 minut w 185 stopniach do suchego patyczka. 
  11. Lekko przestudź i wyjmij na deskę.
  12. Serek mascarpone utrzyj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  13. Ostudzone ciasto posmaruj kremikiem i dowolnie udekoruj.

Sprawdź inne przepisy na ciasta wielkanocne!

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
keniz/2 lata temu
łatwa babka drożdżowa to mit :D jakiego przepisu bym nie użyła, zawsze zakalec:( może ten się uda???
bejbi000/2 lata temu
moja babcia zawsze mówi że łatwa babka drożdżowa nie istnieje:D
dedenem/2 lata temu
łatwa babka drożdżowa - coś dla mnie:)