Przepis na tradycyjny wielkanocny żurek

Żurek świetnie smakuje i wygląda w specjalnie przygotowanych chlebkach.
/ 05.03.2013 10:28
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis na tradycyjny wielkanocny żurek Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • pęczek włoszczyzny
  • 30 dag wędzonej kiełbasy
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 0,5 l zakwasu na żur
  • 6 jajek na twardo

Dodatki:

  • 4–5 suszonych grzybów
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 liście laurowe
  • 5–6 ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej 1,2 litra wody. Dodaj umyte i namoczone w szklance wody grzyby (z wodą z moczenia), kiełbasę, boczek oraz przyprawy i sól do smaku. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 45 minut. Wywar przecedź.
  2. Zakwas w butelce dobrze wymieszaj, wlej wraz z osadem do wywaru. Żurek, mieszając, zagotuj. Kiełbasę pokrój w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włóż z powrotem do żurku. Dopraw do smaku majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną.
  3. Jajka obierz ze skorupek, pokrój na ćwiartki. Żurek wlej do misek (albo chlebków odpowiedniej wielkości – przepis w ramce obok), wierzch posyp jajkami.
DRUKUJ PRZEPIS