Tiramisu z migdałową nutą - przepis

Tiramisu to ciasto, które jest jako deser zaskakuje swoim delikatnym, ale i zdecydowanym smakiem. Idealne na spotkanie z przyjaciółką czy na święta!
/ 19.03.2013 07:52
DRUKUJ PRZEPIS
Tiramisu z migdałową nutą - przepis fot. STOCKFOOD/FREE
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 25 dag serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 5 dag cukru
  • 100 ml wody
  • 2 łyżki likieru amaretto (lub innego migdałowego)
  • mały kieliszek wiśniówki
  • pół opakowania biszkoptów
  • filiżanka mocnego naparu kawy
  • ciemne kakao
Przygotowanie:
  1. Jajka dokładnie umyj. Wodę zagotuj z cukrem i gotuj ok. 3 min, aż syrop zgęstnieje. Gorący wylej na białka i ubijaj je, aż masa wystygnie.
  2. Żółtka zmiksuj z serkiem mascarpone i amaretto. Połącz z ubitymi białkami. 
  3. Kawę wymieszaj z wiśniówką. W naparze maczaj biszkopty i wyłóż nimi dno prostokątnego naczynia. Przykryj połową masy serowej, potem znów biszkoptami maczanymi w kawie i resztą masy.
  4. Kakao wsyp na sitko, posyp nim dość obficie wierzch deseru. Całość tiramisu dobrze schłodź w lodówce.
DRUKUJ PRZEPIS