Terrina jajeczna na Wielkanoc

Oryginalny pomysł na jajka wielkanocne!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Terrina jajeczna na Wielkanoc
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 10 jajek na twardo
  • 2 jajka surowe
  • 25 dag twarogu tłustego
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 pęczka koperku
  • 3 czubate łyżki parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Dodatkowo:
  • 3 jajka na twardo
  • 3 duże plasterki szynki
  • masło i bułka do foremki
Wielkanocne jajka z awokado i pistacjami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na jajka wielkanocne - terrinę jajeczną!

  1. Jajka obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. Połącz z ugniecionym twarogiem, surowymi jajkami, parmezanem, bułką tartą, posiekanym koperkiem.
  3. Dopraw solą, pieprzem oraz sporą ilością gałki muszkatołowej.
  4. Foremkę wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą.
  5. Nałóż połowę masy, ułóż dodatkowe jajka ugotowane na twardo i owinięte w plasterki szynki.
  6. Przykryj pozostałą masą jajeczną.
  7. Foremkę zakryj folią aluminiową.
  8. Piecz w kąpieli wodnej w 200 stopniach przez 1,5 godziny.
  9. Lekko przestudź i wyjmij z foremki.

Sprawdź inne przepisy na jajka wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/8 miesięcy temu
Zrobiłam na święta. Okropne! Wszystko zgodnie z tym co tu podano piekłam w kąpieli wodnej. Bułka tarta się zaparzyła i całą potrawę czuć tylko tym. Kompromitacja przed rodziną. Szkoda moich wiejskich jaj! A zdjęcie nie ma nic wspólnego z tym sinym śmierdzącym szajsem. Nie polecam!
/2 lata temu
pyszności!