Tatar ze śledzi z ananasem

Dla zaostrzenia smaku warto dodać drobno pokrojonego ogórka konserwowego.

DRUKUJ PRZEPIS
Tatar ze śledzi z ananasem
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 filety z matiasów
  • 6 plastrów ananasa (świeżego lub z puszki)
  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • 1/4 szklanki białego octu winnego
  • 2 łyżki posiekanego koperku z natką pietruszki

Na sos:

  • 4 łyżki jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz
  • cukier

Dodatki:

  • 4 żółtka świeżych jajek
  • zioła
  • czerwony pieprz
Śledzie z korzennym aromatem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Filety śledziowe dokładnie opłucz, zalej szklanką przegotowanej wody wymieszanej z octem winnym. Odstaw pod przykryciem do lodówki. Następnie dokładnie osącz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Cebulę i jabłko obierz, posiekaj. Ananasa pokrój w drobną kostkę. Rozdrobnione składniki dodaj do śledzi. Posyp posiekaną zieleniną.
  3. Przygotuj sos: jogurt połącz z majonezem, dopraw sokiem cytrynowym, solą, pieprzem i cukrem. Dodaj do przygotowanego tatara, wymieszaj, przykryj, odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.
  4. Przed podaniem ułóż porcje tatara śledziowego na talerzykach. W zagłębienia wbij żółtko. Udekoruj ziołami i czerwonym pieprzem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)