Tarta serowa

Ostudzoną tartę serową można ozdobić polewą czekoladową lub bakaliami. Możesz również użyć do tego celu kliku listków mięty.

DRUKUJ PRZEPIS
Tarta serowa
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • torebka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2–3 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól

Na krem:

  • 60 dag homogenizowanego serka waniliowego
  • pół szklanki kremówki
  • torebka budyniu waniliowego
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • skórka otarta z cytryny

Do dekoracji:

  • pestki granatu
  • płatki migdałowe
  • wiórki białej czekolady
  • cząstki pomarańczy
  • czekoladowe ozdoby

Dodatki:

  • 50 dag grochu
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
Sernik w malinowej glazurze - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli. Posiekaj z masłem. Dodaj cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę. Posiekaj nożem i szybko zagnieć kruche ciasto. Zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto cienko rozwałkuj, wylep nim natłuszczoną i posypaną tartą bułką formę do tarty. Przykryj kawałkiem folii aluminiowej, wsyp groch. Piecz około 20 minut w temp. 200 stopni. Usuń folię z grochem i piecz jeszcze 10 minut.
  3. Przygotuj nadzienie: żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Wymieszaj z serkiem waniliowym, skórką otartą z cytryny, ubitą kremówką oraz proszkiem budyniowym. Na koniec do masy serowej dodaj ubite na sztywną pianę białka.
  4. Przełóż masę serową na podpieczony spód i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 160 stopni. Piecz tartę około 40 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)