Szynka w cieście chlebowym

Nie tylko na Wielkanoc!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Szynka w cieście chlebowym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,5 kg szynki wieprzowej bez kości
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki razowej
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżeczka świeżych drożdży
  • łyżka oleju
  • sól
Na bejcę:
  • 6 łyżek oleju
  • łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na szynkę w chlebie!

  1. Miód wymieszaj z 2 łyżkami oleju, solą i pieprzem.
  2. Natrzyj mięso, odstaw do lodówki na 2 godziny.
  3. Następnie obsmaż na pozostałym oleju, przełóż do foremki i piecz około 1,5 godziny, co jakiś czas polewając wodą i obracając. Aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe, wbij w nie szpikulec - jeśli wypłynie klarowny sok, szynka jest upieczona.
  4. Przygotuj ciasto: w misce połącz obie mąki z płaską łyżeczką soli.
  5. Drożdże rozmieszaj w wodzie, dolej olej.
  6. Mieszaninę wlej do mąki i zagnieć ciasto.
  7. Odstaw w ciepłe miejsce pod przykryciem, aby wyrosło.
  8. Upieczone i ciepłe mięso wyjmij na deskę.
  9. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie.
  10. Ciastem przykryj szynkę, boki podwiń pod spód.
  11. Ułóż szynkę na blasze, nakłuj w kilku miejscach, posmaruj wodą i piecz 30 minut w temperaturze 190 stopni C.

Zobacz inne przepisy na smaczne mięsa:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)