Sznycel cielęcy z masłem szałwiowym

Nie posypuj surowej cielęciny pieprzem, bo mięso straci delikatność!

DRUKUJ PRZEPIS
Sznycel cielęcy z masłem szałwiowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 40 dag udźca cielęcego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mąki
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 4 łyżeczki masła
  • łyżeczka drobno posiekanej szałwii
Cielęcina po serbsku (djuvec) - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso umyj, oczyść z błon i tłuszczu, osusz. Ostrym nożem pokrój w poprzek włókien na 4 sznycle. Włóż je pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i lekko rozgnieć dłonią lub rozbij trzonkiem noża.
  2. Czosnek obierz, posiekaj, rozetrzyj ze sporą szczyptą soli i natrzyj sznycle z obu stron. Skrop sokiem z cytryny. Odstaw do lodówki na 15 minut. Obtocz z obu stron w mące.  
  3. Na patelni z grubym dnem rozgrzej oliwę. Włóż cielęcinę i smaż początkowo na dużym ogniu. Kiedy się zrumienią, zmniejsz ogień i smaż 5–6 minut z obu stron. Patelnię przykryj i ogrzewaj na małym ogniu 3 minuty, by mięso doszło w środku.
  4. Na każdym sznyclu ułóż porcję masła utartego z szałwią. Oprósz sznycle świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z warzywami (np. zielonym groszkiem i pomidorami).
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)