Schab z farszem marchwiowo-serowym

Delikatny i pełen smaku schab z farszem marchwiowo-serowym to dobry pomysł na nieco odmienioną pieczeń świąteczną. Sprawdź nasz przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Schab z farszem marchwiowo-serowym
A. Rogalski
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 180 min
Ilość kalorii: 450 kcal
Poziom trudności: trudny
Składniki:
  • 2 kg schabu środkowego
  • 3 duże marchewki
  • duża cebula
  • jajko
  • 15 dag białego sera
  • 3 łyżki parmezanu
  • ząbek czosnku
  • czubata łyżka bułki tartej
  • 3 łyżki masła
  • 6 łyżek oleju
  • łyżeczka kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Pieczeń rzymska - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso opłucz, osusz, a następnie natnij wzdłuż trzy razy, nie rozcinając do końca. Natrzyj solą i pieprzem. Chłodź 2 godz.
  2. Marchew oraz cebulę obierz, opłucz. Marchew zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek posiekaj. Na patelni rozgrzej masło, przesmaż cebulę z marchewką, dodaj czosnek i kurkumę.  Smaż mieszając około minuty. Warzywa ostudź, połącz z jajkiem, serami oraz bułką tartą. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
  3. Powstałą masę włóż w nacięcia w mięsie, owiń nitką kuchenną. Ułóż w brytfance, polej olejem, szklanką wody i wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 st. Po 10 min zmniejsz temp. do 185 st. i piecz mięso około 2 godzin. W razie potrzeby pieczeń możesz przykryć folią aluminiową.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)