Schab przekładany - przepis składniki i przygotowanie

Z ziołami, cukinią i papryką - pyszne mięso!
Weronika Kwaśniak / 27.03.2015 06:45
DRUKUJ PRZEPIS
Schab przekładany - przepis składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 1,7 kg schabu środkowego
  • kilka łyżek oleju
  • po łyżeczce suszonego rozmarynu, tymianku, oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce suszonej papryki słodkiej i ostrej
  • średniej wielkości, cienka cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na schab przekładany!

  1. Mięso natnij wzdłuż w dwóch miejscach.
  2. Olej wymieszaj z ziołami, posiekanym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
  3. Połową mieszanki natrzyj mięso.
  4. Cukinię pokrój w długie paski obieraczką do warzyw.
  5. Każdą paprykę pokrój w ćwiartki, oczyść.
  6. W jedno nacięcie w mięsie włóż cukinię, w drugie paprykę.
  7. Mięso owiń nitką kuchenną.
  8. Ułóż w brytfannie, przykryj folią aluminiową i piecz 1,5 godziny w 190°C.
  9. Folię usuń, mięso posmaruj resztą mieszanki oleju i przypraw.
  10. Piecz około 40 minut, polewając powstałym sosem i kilkoma łyżkami wody.
  11. Podawaj z paskami duszonej cukinii.

Zobacz inne przepisy na mięsa wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA