Schab przekładany

Z ziołami, cukinią i papryką - pyszne mięso!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Schab przekładany
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • ok. 1,7 kg schabu środkowego
  • kilka łyżek oleju
  • po łyżeczce suszonego rozmarynu, tymianku, oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • po łyżeczce suszonej papryki słodkiej i ostrej
  • średniej wielkości, cienka cukinia
  • 2 czerwone papryki
  • sól
  • pieprz
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na schab przekładany!

  1. Mięso natnij wzdłuż w dwóch miejscach.
  2. Olej wymieszaj z ziołami, posiekanym czosnkiem, papryką, solą i pieprzem.
  3. Połową mieszanki natrzyj mięso.
  4. Cukinię pokrój w długie paski obieraczką do warzyw.
  5. Każdą paprykę pokrój w ćwiartki, oczyść.
  6. W jedno nacięcie w mięsie włóż cukinię, w drugie paprykę.
  7. Mięso owiń nitką kuchenną.
  8. Ułóż w brytfannie, przykryj folią aluminiową i piecz 1,5 godziny w 190°C.
  9. Folię usuń, mięso posmaruj resztą mieszanki oleju i przypraw.
  10. Piecz około 40 minut, polewając powstałym sosem i kilkoma łyżkami wody.
  11. Podawaj z paskami duszonej cukinii.

Zobacz inne przepisy na mięsa wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)