Schab pieczony faszerowany fetą

Pieczony schab faszerowany fetą doskonale smakuje na zimno podany z pikantnym sosem. Zobacz sama!

DRUKUJ PRZEPIS
Schab pieczony faszerowany fetą
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,5 kg schabu środkowego
  • pół papryki czerwonej  
  • pół papryki żółtej
  • 8 łyżek czerwonego pesto z papryką
  • kubeczek fety w kostkach
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Dodatki:

  • 25 dag pomidorków koktajlowych
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Osaczoną z zalewy fetę wymieszaj z natką, połową pesto oraz pokrojoną w drobną kostkę papryką. Dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  2. Mięso szybko umyj pod bieżącą  wodą i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Za pomocą długiego ostrego noża natnij kieszeń. Włóż w nią trzy czwarte farszu, zaszyj nacięcie. Resztę farszu wymieszaj z pozostałym pesto i lekko rozgnieć. Posmaruj mięso, przełóż do brytfanny.
  3. Wstaw brytfannę z mięsem do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piecz około 20 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz około 80 minut. Przed końcem pieczenia dodaj opłukane pomidorki.
  4. Pieczony schab możesz podawać na zimno jako przekąskę z ostrym sosem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)