Schab duszony w pomarańczach

Mięso będzie bardziej kruche, gdy wcześniej włożysz je na dobę do zamrażarki. Spróbuj schabu w owocach!

DRUKUJ PRZEPIS
Schab duszony w pomarańczach
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 35 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1 kg schabu środkowego
  • 2 duże pomarańcze
  • duży ząbek czosnku
  • szklanka białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu z jarzyn
  • kilka gałązek tymianku
  • 4–5 łyżek oleju
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Opłukane i osuszone mięso schabowe natrzyj solą oraz pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 minut.
  2. Pomarańcze dobrze umyj i sparz. Z jednej cienko obierz skórkę i pokrój w paseczki, następnie wyciśnij sok. Drugą obierz i ostrym nożem wykrój fileciki.  
  3. Na oleju obsmaż mięso, wlej sok z pomarańczy, wino oraz bulion. Dodaj igiełki tymianku, pokrojony w plasterki czosnek oraz skórkę pomarańczową. Przykryj i duś (około 50 minut), co jakiś czas przewracając na drugą stronę. Dodaj fileciki z pomarańczy i duś jeszcze 5 minut.
  4. Mąkę rozmieszaj w małej ilości wody i wlej do mięsa. Zamieszaj. Podawaj schab pokrojony w plastry i polany sosem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)