POLECAMY

Bez niej nie ma świąt! Zobacz przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową!

Sałatka jarzynowa pojawia się w większości polskich domów - przygotowujemy ją nie tylko na święta. Zobacz przepisy!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
Bez niej nie ma świąt! Zobacz przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową! Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Przygotowanie sałatki jarzynowej wymaga czasu i cierpliwości, ale nie zraża to tysięcy Polaków - większość z nas nie wyobraża sobie bez niej świąt wielkanocnych, ani świąt Bożego Narodzenia. Wiele osób przygotowuje ją również bez konkretnej okazji, ponieważ to jedna z najbardziej lubianych sałatek. Dodatkowy atut tradycyjnej sałatki warzywnej to fakt, że koszt jej przygotowania nie jest wysoki. Wszystkie produkty, które są potrzebne do przyrządzenia tej przekąski, znajdują się w każdym domu, a ich ceny są naprawdę niskie. Zobacz przepis na sałatkę jarzynową - mamy go dla ciebie również w bardziej nietypowej wersji!

Przepis na sałatkę jarzynową w cieście filo

Oto składniki na sałatkę jarzynową w cieście filo:

  • 5-6 ziemniaków,
  • 2-3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • 1/2 dużego selera,
  • por,
  • szklanka zielonego groszku,
  • 5-6 ugotowanych na twardo jajek,
  • 2 słodkie jabłka,
  • 2-3 ogórki kiszone,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżka musztardy sarepskiej,
  • majonez,
  • 6 arkuszy ciasta filo,
  • 10 dag stopionego masła,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Jak zrobić sałatkę jarzynową w cieście filo? Ziemniaki umyj, ugotuj w osolonej wodzie. Obierz, pokrój w kostkę. W osobnym garnku ugotuj obraną marchew, pietruszkę, seler i por. Warzywa wystudź, pokrój w kostkę. Groszek wsyp na osolony wrzątek, gotuj kilka minut. Jeśli używasz groszku konserwowego, nie gotuj go, tylko odsącz z zalewy. Odcedź, wystudź.

Oskubane jajka, obrane jabłka i kiszone ogórki pokrój w kostkę. Natkę drobno posiekaj. Przygotowane składniki sałatki jarzynowej wymieszaj, połącz z łyżką musztardy i majonezem (ilość według uznania). Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę warzywną wstaw do lodówki na kilka godzin.

Na blacie ułóż 2 stosiki, każdy składający się z 3 arkuszy ciasta filo. Wierzch każdego arkusza posmaruj stopionym masłem. Każdy stosik pokrój na 6 kwadratów. Płatki ciasta z każdego kwadratu poprzesuwaj, tak by widoczne były wszystkie rogi. Tak przygotowanymi porcjami ciasta wyłóż małe foremki. Wierzch posmaruj masłem. Piecz przez mniej więcej 15 minut w 190 stopniach C. Wystudzone miseczki napełnij sałatką jarzynową, od razu podawaj.

Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową

Oto składniki na klasyczną sałatkę jarzynową:

  • 50 dag ziemniaków,
  • 25 dag marchewki,
  • 20 dag pietruszki,
  • 10 dag selera,
  • 30 dag ogórków konserwowych,
  • 6 jajek,
  • puszka groszku,
  • majonez,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić tradycyjną sałatkę jarzynową? Warzywa umyj. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler ugotuj, najlepiej razem ze skórką. Ostudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz ze skorupek. Jajka razem z ogórkami pokrój w kostkę. Groszek osącz z zalewy. Wszystkie składniki na sałatkę jarzynową umieść w dużej misce. Dodaj majonez i przyprawy w ilości według własnych upodobań. Wymieszaj.

Zobacz więcej przepisów na sałatki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)