Ruloniki szynkowe

Roladki mięsne z szynki to dobry pomysł na przekąskę, która powinna się znaleźć na wielkanocnym stole.

DRUKUJ PRZEPIS
Ruloniki szynkowe
A. Rogalski
Liczba porcji: 10
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 plastrów szynki
  • 6 jajek na twardo
  • 20 dag kremowego serka ziołowego
  • 4 łyżki kremówki
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • szklanka bulionu warzywnego (z kostki)
  • kieliszek białego wytrawnego wina

Dodatki:

  • łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki posiekanych ziół
  • pomidorki koktajlowe
  • miniaturowe kolby kukurydzy
  • marynowane oliwki bez pestek
  • gałązki koperku
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Serek utrzyj z chrzanem i kremówką. Wymieszaj z posiekanymi jajkami na twardo. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  2. Plastry szynki posmaruj nadzieniem i każdy zwiń w rulonik.
  3. W gorącym bulionie rozpuść żelatynę, ostudź. Do galaretki dodaj wino, sok z cytryny oraz posiekane zioła. Kilka łyżek galaretki wylej na półmisek, zastudź. Na warstwie galaretki ułóż ruloniki szynkowe, posmaruj resztą tężejącej galaretki i odstaw do całkowitego zastudzenia. Udekoruj pomidorkami, kolbami kukurydzy, oliwkami i koperkiem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)