Przepis Magdy Gessler: schabowy

Magda Gessler ujawnia sekret podwójnego schabowego!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: schabowy
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 g schabu karkowego
  • 400 g schabu środkowego
  • 2–3 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 6–8 łyżek bułki tartej
  • 2 cebule
  • 4 łyżki smalcu
  • sól
  • pieprz
Pulpety w sosie pomidorowym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis Magdy Gessler na kotlet schabowy!

  1. Mięso pokrój na plastry, rozbij je tłuczkiem na cienkie płaty, dopraw solą i pieprzem.
  2. Odstaw na pół godziny.
  3. Cebulę obierz i zetrzyj na tarce.
  4. Płat schabu środkowego posmaruj warstwą startej cebuli, na niej połóż plaster schabu karkowego.
  5. Plastry mięsa przyciśnij do siebie.
  6. Przygotuj trzy talerze: na pierwszy wysyp mąkę, na drugi wbij jajka, roztrzep je widelcem i dopraw solą i pieprzem, na trzeci talerz wysyp bułkę tartą.
  7. Złożone kotlety obtocz w mące, zamocz w jajku i panieruj w bułce tartej.
  8. Na patelni rozgrzej smalec, kotlety smaż z obu stron na złoty kolor.
  9. Podawaj prosto z patelni.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)

Sprawdź inne pomysły na obiad:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
Sylwia/2 miesiące temu
Pani Gessler poleca oby mięso przed upieczeniem moczyć przez co najmniej pół godziny w mleku z cebulą, a nie tylko nacierać cebulą.
Nata/rok temu
Bardzo dobre kotlety. Ale polecam także kotlety z bułką tartą z lnem złositym mielony. Wychodzą zawsze relacyjnie! Mój mąż uwielbia.
piotr/rok temu
Piekna kobieta , uwielbiam jej glos , delikatny z nutka chili . Cudnie.