Przepis Magdy Gessler: pieczeń z ziołami pieczona na parze

Aromatyczne mięso wieprzowe i subtelny smak ziół.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: pieczeń z ziołami pieczona na parze
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki (lub szynki)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • smalec do smażenia
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki masła
Pieczeń rzymska - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis Magdy Gessler na pieczeń wieprzową w ziołach!

  1. Dzień przed planowanym podaniem dania zioła wymieszaj z solą i pieprzem.
  2. Mięso opłucz, osusz, natrzyj mieszanką przypraw i zostaw w chłodnym miejscu na noc.
  3. Następnego dnia mięso zrumień ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym smalcu.
  4. Obsmażone mięso połóż na kratce w naczyniu żaroodpornym.
  5. Pod kratkę wlej wodę, naczynie przykryj.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika na mniej więcej 1,5 godziny.
  7. Mięso podawaj pokrojone w grube plastry.
  8. Sos spod pieczeni wymieszaj z masłem, polej nim mięso.
  9. Danie udekoruj świeżymi ziołami.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)

Sprawdź więcej przepisów na pyszne mięsa:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)