Przepis Magdy Gessler: cielęcina po polsku

Subtelne i aromatyczne mięso - idealne na odświętny obiad!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Magdy Gessler: cielęcina po polsku
Adam Sztokinier
Liczba porcji: 4
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg cielęciny bez kości
  • 125 ml wody
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 pęczki dymki
  • sól
  • pieprz
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis Magdy Gessler na cielęcinę w sosie!

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni C.
  2. Cielęcinę umyj, osusz, obwiąż sparzoną bawełnianą nicią, formując w zwartą pieczeń.
  3. Oprósz ją pieprzem i delikatnie posól.
  4. Mięso obsmaż na klarowanym maśle, następnie przełóż do brytfanki, polej masłem, na którym się smażyło.
  5. Dymki umyj, główkę czosnku przekrój w poprzek, dodaj do formy z mięsem.
  6. Całość zalej wodą.
  7. Brytfankę przykryj folią aluminiową lub pokrywką.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz przez 1,5 godziny.
  9. Przed podaniem cielęcinę pokrój w grube plastry i polej sosem powstałym podczas pieczenia.
  10. Podawaj z dymką i czosnkiem.
Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)

Sprawdź więcej przepisów na mięsa:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)