Przekładaniec

Wierzch przekładańca możesz posypać płatkami migdałowymi lub ozdobić czekoladowymi dekoracjami. Zobacz przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Przekładaniec
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto:

  • 50 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek
  • 10 dag cukru
  • kilka kropli soku z cytryny
  • galaretka cytrynowa

Na masę budyniową:

  • opakowanie budyniu waniliowego
  • 1,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 20 dag masła
  • aromat waniliowy

Dodatki:

  • polewa czekoladowa
Sernik w malinowej glazurze - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, podziel na trzy części. Tortownice wysmaruj masłem i wylep ciastem. Upiecz blaty na złoty kolor w temp. 190 stopni. Ostudź.
  2. Obrane jabłka pokrój, zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny. Smaż, często mieszając, aż powstanie gęsta masa. Wsyp galaretkę.
  3. Zagotuj szklankę mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozmieszaj budyń i wlej do gorącego mleka. Ugotuj. Miękkie masło zmiksuj na puch, dodając po łyżce zimnego budyniu. Wlej kilka kropli aromatu waniliowego.  
  4. W tortownicy ułóż blat ciasta, nałóż gęstniejący mus jabłkowy, przykryj drugim blatem. Posmaruj masą budyniową i przykryj ostatnim blatem. Odstaw do lodówki na godzinę.
  5. Przed podaniem przekładańca udekoruj polewą czekoladową.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)