Pomarańczowa baba wielkanocna

Pomarańczowa baba wielkanocna to tradycyjne ciasto, które koniecznie musi pojawić się podczas Wielkanocy!

DRUKUJ PRZEPIS
Pomarańczowa baba wielkanocna
A. Rogalski
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka mąki ziemniaczanej
  • 15 dag margaryny do wypieków lub masła
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • torebka cukru waniliowego
  • skórka otarta z pomarańczy
  • puszka mandarynek
  • 3/4 szklanki cukru
  • zapach pomarańczowy
  • cukier puder do posypania
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
Wilgotne ciasto marchewkowe - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Miękką margarynę utrzyj na krem z cukrem. Ucierając, dodawaj po żółtku. Następnie dalej ucierając, stopniowo wsypuj mąkę pszenną (łyżkę mąki zachowaj) wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dolewaj mleko. Wsyp mąkę ziemniaczaną i cukier waniliowy oraz skórkę otartą z pomarańczy, dodaj kilka kropelek zapachu.
  2. Z białek ubij sztywną pianę (piana szybciej się ubije, jeśli do białek dodasz kilka kropelek soku z cytryny) i ostrożnie połącz ją z ciastem.
  3. Osącz mandarynki z puszki. Wymieszaj z odłożoną mąką i włóż do ciasta. Ponownie ostrożnie wymieszaj.
  4. Formę z kominem obficie nasmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą. Napełnij przygotowanym ciastem, wyrównaj wierzch.
  5. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 50–60 minut w temperaturze 185 st. Gotowe ciasto ostudź w formie. Wytrząśnij z formy. Oprósz cukrem pudrem. Ewentualnie udekoruj cząstkami pomarańczy lub mandarynek oraz kwiatami.

Zobacz także przepis na serowe babeczki z wanilią i kardamonem na Gotujmy.pl!
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)