Polędwiczka w cieście francuskim

Ciasto francuskie do pieczonej polędwiczki najlepiej rozmrażać przez całą noc w lodówce. Sprawdź przepis!

DRUKUJ PRZEPIS
Polędwiczka w cieście francuskim
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
  • 1 duża polędwiczka wieprzowa albo 2 mniejsze
  • 10 dag niebieskiego sera pleśniowego
  • 4 łyżki posiekanego szczypiorku

Dodatki:

  • 1 żółtko
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
Wieprzowina ze śliwkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Polędwicę umyj, osusz, oczyść z błon i resztek tłuszczu. Na patelni rozgrzej masło i obsmaż polędwicę ze wszystkich stron. Oprósz solą oraz pieprzem i odstaw do ostudzenia.
  2. Rozmrożone ciasto francuskie rozwiń. Posyp startym na tarce serem pleśniowym i posiekanym szczypiorkiem. Polędwicę zawiń w ciasto, ułóż na blasze złożeniem do dołu. Wierzch posmaruj rozmąconym żółtkiem. Z resztek ciasta wytnij ozdobne elementy, ułóż na cieście, dociśnij, posmaruj żółtkiem.
  3. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i piecz 30 minut. Po upieczeniu zostaw na 10 minut w piekarniku. Przed podaniem pokrój na plastry.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
kasiapop/miesiąc temu
A czy można użyc innego sera, nie smakuje mi pleśniowy, a przepis super latwy, coś dla mnie :)