POLECAMY

Pieczona szynka

Wyborne mięso, idealne np. na Wielkanoc. Przygotuj ją kilka dni wcześniej!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczona szynka Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szynka wieprzowa z kością i skórą, ok. 5 kg
  • 1 kg soli do marynaty
  • 50 dag miodu
  • garść ziela angielskiego
  • garść liści laurowych
  • garść świeżego siana
  • 300 ml likieru ziołowego lub nalewki ziołowej
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na szynkę pieczoną!

  1. W dużym garnku przygotuj solankę w proporcji 1 kg soli na 10 l wody.
  2. W garnuszku rozpuść miód, dolej likier lub nalewkę ziołową, wrzuć ziele angielskie, liście laurowe i posiekane siano.
  3. Całość podgrzej i dodaj do garnka z solanką.
  4. Skórę szynki natnij w romby.
  5. Mięso włóż do garnka z solanką i odstaw w chłodne miejsce na 2-3 dni.
  6. Szynkę wyjmij z solanki, ułóż w brytfannie i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 st. C.
  7. Piecz 5 godzin.
  8. W trakcie pieczenia polewaj wytwarzającym się sosem.

Sprawdź inne przepisy na szynkę:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)