Pieczona jagnięcina

Świąteczne mięso!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczona jagnięcina
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • udziec jagnięcy (lub cielęcina) bez kości, około 2 kg
  • szklanka cydru lub soku jabłkowego

Marynata:

  • 4 łyżki oliwy
  • łyżka oregano
  • łyżka słodkiej papryki
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pieczoną jagnięcinę!

  1. Z podanych składników przygotuj marynatę.
  2. Mięso dokładnie oczyść z błon, rozłóż i natrzyj od środka marynatą.
  3. Ciasno zwiń, nadając mu zwarty kształt walca.
  4. Obwiąż bawełnianym sznurkiem.
  5. Wierzch natrzyj solą i pieprzem, posmaruj oliwą.
  6. Mięso umieść w brytfannie, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220 stopni C.
  7. Po 15 minutach obniż temperaturę do 180 stopni C, do naczynia wlej cydr i piecz całość jeszcze około 1,5 godziny (temperatura mięsa w środku powinna dojść do 65 stopni C, co najlepiej sprawdzić specjalnym termometrem).
  8. Upieczone mięso przestudź w piekarniku.

Zobacz więcej przepisów na mięsa:

Schab w skorupce musztardowej - przepis
Pieczeń czosnkowa z indyka - przepis
Nadziewana szynka - przepis
Przepisy na mięsa wielkanocne - 27 pomysłów
Pierś gęsi z gruszkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)