Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc

Przed pieczeniem kiełbaski warto podlać piwem. Zyskają wówczas niesamowity smak i aromat.

DRUKUJ PRZEPIS
Pieczona biała kiełbasa na Wielkanoc
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 surowe białe kiełbaski
  • 3 duże cebule
  • 1 jabłko
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
Wielkanocne jajka z awokado i pistacjami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Jabłko umyj, osusz, obierz, zetrzyj na tarce. Czosnek obierz i drobniutko posiekaj. Wymieszaj ze startym jabłkiem. Dodaj olej oraz połowę cebuli pokrojonej w piórka. Wszystko dokładnie wymieszaj razem ze szczyptą majeranku, soli i pieprzu. Połowę przygotowanej masy wyłóż na dno żaroodpornego naczynia.
  2. Na rozłożoną masę połóż kiełbaski, przykryj resztą cebuli. Kiełbasę podlej bulionem. Jeśli lubisz, możesz dodatkowo posypać majerankiem.
  3. Wstaw naczynie do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz około godziny, aż cebula nabierze ładnego złotego koloru, a kiełbasa będzie upieczona. Białą kiełbasę można zastąpić inną, np. śląską. Wtedy wystarczy piec wszystko razem około 30 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)