Pieczona biała kiełbasa

Zapiekana biała kiełbasa to niestandardowy pomysł na wielkanocne danie!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczona biała kiełbasa
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 surowych białych kiełbasek
  • 15 dag wędzonego boczku
  • 15 dag suchej dużej fasoli
  • 2 szklanki piwa
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • tymianek
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 3 listki laurowe
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pieczoną białą kiełbasę!

  1. Fasolę namocz w dużej ilości wody, następnie ugotuj do miękkości z cząbrem.
  2. Cebule pokrój w piórka, czosnek w plasterki, boczek pokrój w kostkę.
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej, przesmaż cebulę, boczek i czosnek.
  4. Połącz z fasolą.
  5. Piwo wymieszaj z 1/2 szklanki wywaru z fasoli, koncentratem pomidorowym, majerankiem, tymiankiem, solą i pieprzem.
  6. W naczyniu ułóż kiełbaski, obłóż fasolą, zalej przygotowaną zalewą.
  7. Dodaj pokruszone listki laurowe.
  8. Przykryj folią aluminiową i piecz 60 minut w 190 stopniach.
  9. Następnie zdejmij folię i piecz kolejne 15 minut.

Sprawdź inne przepisy na potrawy wielkanocne:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)