Pieczeń wołowa faszerowana papryką

Pieczeń wołową faszerowaną papryką podawaj polaną sosem i obłożoną pieczonymi ziemniakami i surówką z pora. Sprawdź!

DRUKUJ PRZEPIS
Pieczeń wołowa faszerowana papryką
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,5 kg wołowiny na pieczeń (pierwsza krzyżowa)
  • 3 kolorowe papryki pokrojone w szerokie paski
  • duża cebula pokrojona w półplasterki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu n oliwa
  • szklanka bulionu (może być z kostki)
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • pół szklanki słodkiej śmietanki
  • płaska łyżka mąki
  • olej do smażenia
Wołowina po meksykańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso umyj, osusz, natrzyj solą, pieprzem, czosnkiem, rozmarynem, oliwą. Odstaw na 3 godziny do lodówki.
  2. Następnie natnij trzy razy wzdłuż, uważając, aby nie przeciąć mięsa do końca. W nacięcia włóż paprykę oraz cebulę. Za pomocą sznurka kuchennego zwiąż mięso, obsmaż  na dobrze rozgrzanym oleju. Ułóż w brytfance.
  3. Piecz w temp. 190 stopni, polewając bulionem, aż mięso będzie miękkie. Sos z pieczeni zlej przez sitko do rondelka, zagęść śmietanką wymieszaną z mąką, zagotuj.
  4. Pieczeń podawaj polaną sosem i obłożoną pieczonymi ziemniakami i surówką z pora.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)