Pieczeń rzymska z warzywami

Pieczeń rzymska z warzywami będzie bardziej soczysta, jeśli dodasz do niej 25 dag mielonego surowego boczku. Spróbuj!

DRUKUJ PRZEPIS
Pieczeń rzymska z warzywami
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Czas wykonania: 50 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 1,2 kg mielonego z indyka
  • 3 papryki kolorowe
  • 1 średnia cebula
  • 20 dag fety w kostkach
  • 10 dag zielonych oliwek
  • 5 łyżek kaszki kukurydzianej
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka ostrej musztardy
  • 6 łyżek oleju
  • 4 gałązki rozmarynu
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • łyżka masła
  • 2–3 łyżki bułki tartej
Pieczeń rzymska - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Warzywa oczyść. Papryki oraz cebulę pokrój w kostkę. Przesmaż na 3 łyżkach oleju razem z posiekanym czosnkiem. Ostudź.
  2. Mięso wymieszaj z jajkami, kaszką, musztardą, szczyptą soli oraz sporą ilością pieprzu. Dodaj oliwki, osączoną fetę i podsmażone warzywa. Dobrze wymieszaj.
  3. Foremkę wysmaruj masłem i obsyp bułką tartą. Nałóż masę mięsną, wyrównaj powierzchnię. Posmaruj pozostałym olejem, obłóż gałązkami rozmarynu. Dociśnij zioła do masy.
  4. Naczynie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz około 80 minut.
  5. Pieczeń rzymską możesz podawać zarowno na ciepło jak i na zimno.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)