Pieczeń cielęca

Pieczeń cielęcą podawaj z ugotowanym na sypko ryżem jaśminowym.

DRUKUJ PRZEPIS
Pieczeń cielęca
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 kg cielęciny na pieczeń (udźca, górki, szynki)
  • duża cytryna
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • szklanka śmietany 22-proc.
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego estragonu
  • sól, biały pieprz
Cielęcina po serbsku (djuvec) - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso umyj, osusz, obwiąż bawełnianą nicią, formując kształtną pieczeń. Cytrynę dokładnie umyj, cienko obierz i wyciśnij sok. Mięso natrzyj estragonem, pieprzem oraz roztartymi z solą ząbkami czosnku. Skrop sokiem z cytryny, zawiń w folię i odstaw do lodówki na 2–3 godziny.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso, zrumień na oliwie ze wszystkich stron, podlej kilkoma łyżkami wody oraz białym winem. Duś na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (około godziny). W czasie duszenia kilkakrotnie obróć i polej wytworzonym sosem.
  3. Gdy mięso będzie miękkie, do sosu wlej śmietanę, włóż pokrojoną w cienkie paski skórkę cytrynową. Dopraw sos do smaku sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Pieczeń duś jeszcze chwilę. Wyjmij na półmisek, usuń nici, pokrój na plastry.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)