Pasztet z żurawiną

Król wielkanocnego stołu!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet z żurawiną
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 70 dag wieprzowiny
  • 30 dag cielęciny lub mięsa drobiowego
  • cebula
  • marchewka
  • listek laurowy
  • po 4-5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • 40 dag drobiowych wątróbek
  • łyżka masła
  • ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • kieliszek koniaku
  • 3/4 szklanki mrożonej lub suszonej żurawiny
  • 2 łyżki smalcu
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pasztet z żurawiną!

  1. Mięso opłucz, ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem cebuli, marchewki, listka laurowego, ziela i pieprzu.
  2. Wystudź, pokrój na kawałki.
  3. Wątróbkę opłucz, usmaż na maśle.
  4. Przepuść przez maszynkę razem z mięsem, cebulą, marchewką i czosnkiem.
  5. Otrzymaną masę wymieszaj z jajkami, tartą bułką i koniakiem, dopraw do smaku.
  6. Połącz z żurawiną.
  7. Wąską podłużną formę natłuść smalcem.
  8. Przełóż do niej masę, lekko ubij.
  9. Formę wstaw do większego naczynia z wodą.
  10. Pasztet piecz około 1,5 godziny w piekarniku o temperaturze 180-190°C.

Zobacz też inne przepisy na pasztet:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)