Pasztet z soczewicy

Wegetariański przepis - nie tylko na Wielkanoc!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet z soczewicy
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka soczewicy (najlepiej czerwonej)
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 pietruszka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/ 2 szklanki oliwy
  • chili
  • 3 jajka
  • curry
  • sól
  • pieprz
Wielkanocne jajka z awokado i pistacjami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pasztet z soczewicy!

  1. Wypłucz soczewicę i lekko ją posól.
  2. Gotuj ją przez 15 minut.
  3. Cebulę drobniutko posiekaj, pozostałe warzywa obierz i zetrzyj na tarce (najlepiej na drobnych oczkach).
  4. Wszystkie warzywa podsmaż.
  5. Wymieszaj z soczewicą, dodaj jaja.
  6. Dopraw do smaku.
  7. Foremkę (najlepiej tzw. keksówkę) posmaruj masłem i obsyp tartą bułką.
  8. Masę przelej do keksówki.
  9. Piecz przez 40 minut w 170 stopniach.

Zobacz też inne przepisy na pasztet:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)