Pasztet z pieczarkami - przepis składniki i przygotowanie

Subtelny i kruchy!
Weronika Kwaśniak / 09.03.2016 06:27
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet z pieczarkami - przepis składniki i przygotowanie fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 15 dag obranej cebuli
  • sucha bułka
  • rosół (w zależności od potrzeb)
  • 30 dag pieczarek z zalewy
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg mięsa mieszanego z rosołu bez kości (wołowina, drób)
  • 30 dag słoniny i podgardla wieprzowego
  • 15 dag wątróbki drobiowej
  • 3 marchewki
  • 3 dag smalcu
  • 2 jajka
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pasztet z pieczarkami!

  1. Słoninę i podgardle pokrój w grubą kostkę.
  2. Na rozgrzanym smalcu usmaż je do lekkiego zrumienienia.
  3. Cebulę pokrój w grubą kostkę.
  4. Lekko zrumień ją na części wytopionego tłuszczu.
  5. Wątróbkę zanurz krótko we wrzątku i ostudź.
  6. Wszystko włóż do rondla, wlej trochę bulionu, obrane marchewki, dodaj przyprawy i duś pod przykryciem.
  7. Pod koniec duszenia dodaj pokruszoną suchą bułkę i mięso z rosołu.
  8. Dobrze wymieszaj i zostaw pod przykryciem na kilka minut.
  9. Całość schłodź, następnie zmiel dwa razy.
  10. Dopraw do smaku.
  11. Wymieszaj z roztrzepanymi jajkami, a jeśli mięso jest za suche, dodaj odrobinę rosołu.
  12. Na koniec dodaj osączone z zalewy pieczarki i jeszcze raz wymieszaj.
  13. Foremkę do pasztetu wyłóż papierem do pieczenia.
  14. Włóż masę mięsną do 2/3 wysokości i wygładź powierzchnię pasztetu.
  15. Pasztet piecz około 20 minut w temperaturze 170 stopni C, aż zrumieni się wierzch.
  16. Następnie zmniejsz temperatury do 135 stopni C i piecz kolejne 40 minut.
  17. Upieczony pasztet odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Zobacz więcej przepisów na Wielkanoc:

Mazurek serowy z orzechami laskowymi
Babka ponczowa
Jajka po polsku na Wielkanoc - przepis Magdy Gessler
Babka toffi - przepis
Pasztet wieprzowy w marchwiowym płaszczyku

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA