Pasztet z orzechami

Delikatne mięso i chrupiące orzechy!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet z orzechami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag polędwiczki wieprzowej
  • 20 dag wątróbki drobiowej
  • 20 dag chudego boczku
  • marchewka
  • 1/2 małego selera
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 25 ml koniaku
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 10 g obranych pistacji bez skórek
  • 20 dag orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pasztet z orzechami! 

  1. Wątróbkę oczyść z błonek, zaparz we wrzątku, a następnie zmiksuj ze śmietanką, schłodź.
  2. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż lekko na patelni.
  3. Marchewki i seler obierz, zetrzyj na tarce i podduś na tłuszczu, który wytopił się podczas smażenia boczku.
  4. Polędwiczkę, boczek i warzywa zmiel w maszynce o drobnych oczkach.
  5. Dodaj wątróbkę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki.
  6. Dopraw i wymieszaj.
  7. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
  8. Formę na pasztet wyłóż papierem do pieczenia, napełnij masą mięsną, przykryj wystającym z boków papierem.
  9. Wstaw do naczynia z wodą i piecz w kąpieli wodnej przez 40-45 minut.
  10. Po ostygnięciu wyjmij z formy.

Zobacz też kilka przepisów na mięsa:

Schab w skorupce musztardowej - przepis
Pieczeń czosnkowa z indyka - przepis
Nadziewana szynka - przepis
Przepisy na mięsa wielkanocne - 27 pomysłów
Pierś gęsi z gruszkami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)