Pasztet z dziczyzny Magdy Gessler

Specjalnie dla Polki.pl słynna restauratorka Magda Gessler zdradziła przepis na przepyszny pasztet z dziczyzny! Zobacz!

DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet z dziczyzny Magdy Gessler
Shutterstock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g mięsa z dziczyzny
  • 250 g 
łopatki cielęcej
  • 200 g 
karkówki wieprzowej
  • 
200 g wołowiny bez kości rosołowa
  • 300 g
 
podgardla wieprzowego
  • 150 g wątroby wieprzowej
  • 
100 g prawdziwków suszonych
  • 1 
cebula 

  • 1 bułka kajzerka
  • tłuste mleko do zamoczenia bułki

  • 2 jaja
  • sól, pieprz, ziele angielskie, jałowiec, gałka muszkatołowa do smaku

  • masło do wysmarowania formy

  • bułka tarta do wysypania
Babka piaskowa - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Mięso pokrój w kostkę, obsmaż w rondlu na tłuszczu wytopionym z podgardla. Dodaj grzyby, obraną cebulę i utłuczone w moździerzu przyprawy (bez gałki), podlej wodą i duś do miękkości mięsa. Zostaw w wywarze do wystygnięcia.
  2. Bułkę namocz w mleku. Ostudzone mięso, cebule, bułkę i grzyby przepuść 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodaj jajka, dopraw świeżo startą gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dobrze wymieszaj.
  3. Formę keksową wysmaruj masłem i wysyp tartą bułką. Przełóż masę mięsną do formy, wygładź. Piecz przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 150 C.
  4. Podawaj na zimno z żurawinami, korniszonami, ćwikłą, marynowaną papryką i chrzanem.

Więcej wielkanocnych przepisów
Magdy Gessler dla Polki.pl


Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)