Pasztet wieprzowy

Niezastąpiony na wielkanocnym stole!

Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet wieprzowy
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 150 dag łopatki wieprzowej
  • 50 dag brzuszka wieprzowego
  • 3 cebule
  • 10 dag słoniny
  • 30 dag wątróbki
  • 2 jajka
  • marchewka
  • 1/2 małego selera
  • mała pietruszka
  • 2 kajzerki
  • liść laurowy (3 szt.)
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić pasztet wieprzowy!

  1. Słoninę pokrój w kostkę i przetop.
  2. Wyjmij za pomocą łyżki cedzakowej skwarki.
  3. Brzuszek i łopatkę pokrój na kawałki, przesmaż.
  4. Dodaj 1/2 szklanki wody, 3 listki laurowe i duś na małym ogniu.
  5. Warzywa obierz, umyj, pokrój na kawałki, dodaj do mięsa i duś do miękkości.
  6. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w plastry.
  7. Przesmaż razem z wątróbką.
  8. Bułkę namocz w sosie, który został ze smażenia.
  9. Wszystkie składniki zmiel przez maszynkę 3 razy.
  10. Do masy mięsnej wbij 2 jajka i dodaj przyprawy do smaku.
  11. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  12. Gotową masę włóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  13. Posyp lekko bułką tartą.
  14. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.
  15. Wstaw pasztet i piecz, aż jego powierzchnia się zarumieni (około 30 minut).

Zobacz więcej przepisów na pasztety:

Pasztet z dziczyzny - przepis Magdy Gessler
Przepis na pasztet
Pasztet z wątróbki i kurczaka - przepis
Pasztet mieszany z suszonymi owocami - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)