Pasztet drobiowy z pieczarkami

Pasztet można piec w kąpieli wodnej (formę umieść w brytfannie napełnionej wodą do połowy wysokości foremki z pasztetem).

DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet drobiowy z pieczarkami
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 45 min
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • duży kurczak
  • 30 dag wątróbek drobiowych
  • 2 pietruszki
  • 1 marchew
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 kajzerka
  • 3 jajka
  • 1/4 kostki masła
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 20 dag pieczarek
  • mielona gałka muszkatołowa
  • tymianek
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • pieprz czerwony w ziarnach
  • 5–6 liści laurowych
  • tłuszcz i tarta bułka do formy
Wielkanocne jajka z awokado i pistacjami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Kurczaka ugotuj do miękkości z obranymi pietruszkami, marchwią i selerem.
  2. Wyjmij kurczaka z wywaru, ostudź i usuń kości. Boczek pokrój i podsmaż z posiekaną cebulą. Dodaj oczyszczone wątróbki i razem usmaż. Następnie zmiel 3-krotnie mięso razem z boczkiem, cebulą, wątróbkami, warzywami z wywaru oraz kajzerką namoczoną uprzednio w wywarze.  
  3. Oczyszczone pieczarki pokrój, podsmaż na łyżce masła, dodaj do masy pasztetowej. Wymieszaj z żółtkami utartymi z masłem oraz ubitymi na pianę białkami. Dopraw gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, tymiankiem, solą oraz pieprzem.
  4. Masę przełóż do natłuszczonej, wysypanej tartą bułką formy. Pasztet piecz około godziny w temp. 180 stopni.
Poszukujesz przepisu na pasztet wieprzowy? Znajdziesz go na Gotujmy.pl!
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)