Pasztet delikatny z galaretą

Esencja wielkanocnego smaku!

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Pasztet delikatny z galaretą
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 60 dag mięsa z kurczaka
  • 80 dag cielęciny lub łopatki wieprzowej
  • 5 dag wątróbki drobiowej
  • cebula
  • 1/2 szklanki wody
  • 5 łyżek oleju
  • 4 listki laurowe
  • tymianek
  • 10 ziarenek pieprzu czarnego
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • kajzerka
  • 1/2 szklanki kremówki
  • 3 łyżki śmietany
  • 5 jajek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz

Galareta:

  • łyżka żelatyny
  • 1,5 szklanki wina białego półwytrawnego lub bulionu z kurczaka
  • owoce
Wielkanocna sałatka z brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pasztet z galaretą!

  1. Mięso i cebulę pokrój, dodaj wodę, olej, laur, tymianek, ziarna ziela i pieprzu.
  2. Uduś, wystudź.
  3. Mięso i namoczoną w kremówce, nieodciśniętą bułkę zmiel dwa razy.
  4. Wymieszaj dokładnie ze śmietaną i żółtkami.
  5. Dopraw solą, pieprzem i gałką.
  6. Połącz z pianą z białek.
  7. Formę wysmaruj masłem, wysyp tartą bułką, wypełnij masą.
  8. Piecz 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C.
  9. Wystudź, udekoruj owocami.
  10. Żelatynę namocz w winie, rozpuść, tężejącą polej pasztet.

Zobacz wielkanocne zbiory przepisów:

Przepis na babkę wielkanocną - 26 pomysłów
Jajka wielkanocne - 19 przepisów
Ciasta bez pieczenia na Wielkanoc - 11 przepisów
Wegetariańskie przepisy na Wielkanoc - 11 pomysłów
Wielkanocny pasztet - 21 przepisów

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)